Omlet kokosowy z owocami

Omlet kokosowy to jedno z naszych ulubionych śniadań. Nie jest bardzo pracochłonny, więc można go przygotować w około 20 minut + 10 minut oczekiwania, aż mąka napęcznieje. Pewnie to więcej, niż proste kanapki, ale smak rekompensuje wszystko. Ja najczęściej przygotowuje masę na omleta przed prysznicem, odstawiam, idę wziąć prysznic i obudzić dzieci.

Omlet kokosowy z owocami

Składniki na 2 omlety:

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżka mąki kokosowej
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • olej kokosowy do smażenia
  • dowolne owoce (maliny, borówki, truskawki, itp.)

Sposób przygotowania:

Do dużego kubka wbić jajko, dodać mleko, mąkę, banana, syrop klonowy. Zblendować wszystkie składniki razem i odstawić na minimum 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz rozmieszać, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą, podobną do majonezu. Na średniej patelni rozgrzać olej kokosowy, wylać około pół porcji przygotowanego płynu. Przykryć patelnię przykrywką i zmniejszyć moc kuchenki, ja zwykle smażę na poziomie 4 (kuchnia indukcyjna ze skalą 1-9). Tak smażymy około 5-7 minut. Następnie przerzucamy omleta na drugą stronę. Można to zrobić wykorzystując dwie przykrywki, lub szeroką łopatką. Omlet jest dość delikatny. Mnie samej często się zdarza, że podczas przerzucania się lekko rozleci, ale układam go na drugiej stronie i smażę kolejne 3-5 minut. Zwykle skleja się i wygląda idealnie.

Zdejmujemy omlet z patelni na talerz, układamy na połowie owoce (dowolne, tu użyłam maliny, truskawki i borówki, ale super smakuje również z mango, brzoskwiniami, czy gruszką). Składamy na pół, po wierzchu można jeszcze polać w razie potrzeby syropem klonowych, ale dla mnie jest już wystarczająco słodki.

Smacznego!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *