Szakszuka, czyli mój pomysł na udany i pyszny poranek

Szakszuka to danie, które swe korzenie ma w kuchniach wielu narodów, takich jak Tunezyjczycy, czy Egipcjanie. Ja sama nie pamiętam, gdzie po raz pierwszy spotkałam się z tym daniem, ale jest to jeden z moich ulubionych smaków poranka. U nas w domu najczęściej przygotowujemy bazę szakszuki, czyli pomidory z warzywami dzień wcześniej, a rano tylko podgrzewam na patelni i wbijam jajka. Najczęściej przygotowuje większą porcje bazy, po to aby starczyło na dwa śniadania. Taką świeżą bazę przechowuje w lodówce maksymalnie kilka dni. Dzięki przygotowaniu bazy wcześniej, ugotowanie tego pysznego śniadania zajmuje, naprawdę, tylko kilka minut.

Szakszuka

Składniki, na porcję dla 3 osób po 2 jajka:

  • 6 jajek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych w puszcze
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę i szczypiorek umyć i posiekać drobniutko. Pozostałe warzywa również umyć i pokroić w kostkę,  Na patelni podgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać kumin i kurkumę i chwilę podsmażyć. Dodać cebulkę, smażyć około 2 minut, aż się lekko zeszkli, zamieszać, a następnie dodać czosnek i po chwili seler naciowy oraz chilli. Mieszać od czasu do czasu i dusić wszystko na patelni około 5 minut. W kolejnym etapie dodać paprykę, po 3-4 minutach cukinię, a następnie po kolejnych 5 minutach dodać puszkę z krojonymi pomidorami oraz cukier. Przykryć przykrywką i dusić pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć przykrywkę, dodać do smaku sól i pieprz. Zrobić wgłębienie delikatnie w sosie i wbijać tam kolejno jajka. Jedno wgłębienie, jedno jajko. Posolić i popieprzyć jajka, posypać po wierzchu szczypiorkiem i przykryć przykrywką na kolejne co najmniej 4 minuty. Czas duszenia jajek zależy od tego jak bardzo ścięte jajka się lubi. TIP: My lubimy rozlewające się żółtka, więc zwykle 4 minuty wystarczają, ale jak ktoś lubi dobrze ścięte trzeba dusić nieco dłużej. Po uduszeniu zdejmujemy patelnię z ognia, przekładamy jajka na talerz i smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *